Regler

För er som inte känner till reglerna för Backgammon, då har ni landat helt rätt. Här kommer vi att gå igenom de grundläggande reglerna för backgammon, så att du kan komma i gång med att spela så fort som möjligt.

Backgammon är ett brädspel som består av:

  1. Backgammon bräde
  2. Två tärningar
  3. 30 marker. 15 svarta och 15 vita

Så här ser brädan ut

Uppställningen utav markerna är ganska enkel. Titta på bilden ovan.  I det här exemplet tillhör du de bruna markerna.  Målet med spelet är att du ska flytta alla dina marker till din innerplan. På bilden är din innerplan, eller hemmaplan längst ner i vänstra hörnet.

Tärningsreglerna och hur du förflyttar dig

I backgammon har du 2 tärningar och du har möjligheten att flytta en marker eller 2 marker. Låt mig förklara med ett exempel.

Låt säga att du kastade tärningen, och på ena tärningen visades 4 och på den andra 3. Då har du möjligheten att förflytta antingen en marker hela 7 steg eller 2 marker då den ena går 4 steg och den andra 3 steg.

Hade du extra tur och fick par då dubblas poängen.  I detta exempel fick du par i fyror. Då kan du gör följande:

  • Gå 16 steg med en marker
  • Gå 8 steg var med 2 marker
  • Gå 4 steg med 4 marker var
  • Gå 4 steg med en marker och 12 med en marker
  • Gå  med två marker 4 steg var och med en 8 steg

Det kan ta ett par spelrundor innan man lärt sig systemet utantill, men det är ganska lätt och ju mer du spelar desto snabbare kommer du att bli i dina drag.

Har du två eller fler marker på ett fält, då äger du detta fält och dina marker är inte i fara för motståndaren. Skulle det vara så att du har bara en mark på ett fält och din motståndare avancerar och landar på ditt fält. Då kommer din marker att puttas ut ur spelet. Din enda chans att få in den i spelet igen är att kasta tärning och få ett nummer på din motståndares innerplan som han eller hon fortfarande inte blockerat med 2 marker. Ju längre fram i spelet du kommer desto svårare kan det bli att få in spelmarken i spelet igen.

Slutfasen i spelet är den mest spännande delen tycker jag. Detta sker när alla dina spelmarker ligger i din innerplan. Alla 15 marker ska spelas ut och du fortsätter som vanligt med att förflytta markerna ut precis som du gjorde under spelets gång.

Jag hoppas att du fått en inblick i hur det går till när man spelar backgammon, för att börja med en mjukstart rekommenderar jag att du antingen spelar på backgammon på en gratis webbsida, eller tankar ner en gratis app och tränar upp dig.

I nästa artikel har vi gjort en ordlista som kan komma till hjälp när du spelar online, då de oftast är på engelska och det är ganska bra att kunna terminologin.